Tävlingsdans

Känner du att du vill utveckla din dans till nästa steg så har elever på IDANS chansen att börja tävla. Att tävla är något som ger en sammanhållning mellan dansarna, massor av glädje och snabb utveckling.
IDANS i Nyköping och Stockholm är licensierade dansskolor i Sveriges Dansorganisation/Swedish Dance League och har därför möjlighet att ge ut tävlingslicenser till sina elever.

Om man vill börja tävla så ska man gå en vanlig kurs i sin stil samt en tävlingscoachning, t.ex. Tävlingscoachning tisdagar 18.00-19.30 + Disco torsdagar 17.45-18.30

När man börjar tävla så tävlar man först på tävlingarna som heter Rising Star, vi tillhör där liga 3 och kan bara tävla på dom tävlingarna samt SM och Mega Dance WKND som är för alla olika discipliner och klasser.

Under tävlingsdagen så finns alltid en coach närvarande för att heja, stötta och coacha! Det finns även lagledare på plats för att hjälpa till med utdelning av nummerlappar, hjälpa till att hålla koll på ronder, när man ska dansa etc.

Tävlingslicensen som krävs för att tävla ansöker man om på dans.se, se film nedan för att se hur man går tillväga när man gör det första gången.

LICENSANSÖKAN


Licensen kostar 400 kr per år och varje tävling kostar 320 kr i anmälningsavgift.
(Detta kan ändras)

Nedan hittar ni även en film på hur man anmäler sig på två olika sätt, första gången och i framtiden.

TÄVLINGSANMÄLAN


När vi tävlar så tävlar vi i olika nivåer:
Brons, silver, guld, star, superstar, champion.
För att flyttas upp i klasser samlar man poäng när man tävlar, t.ex. om det är 18 dansare med i sin nivå & åldersklass så får de som placeras 1-6 ett poäng.
För att ta sig från brons till silver ska man ha 2 poäng, silver till guld 2 poäng, guld till star 3 poäng, star till superstar 4 poäng, superstar till champion 5 poäng.

Vi tävlar på olika slags tävlingar
Rising star – brons till guldklass beroende på stil – Disco/Hiphop/Slow/Jazz/Modern
Challenger – silver till championklass beroende på stil – Konstnärlig dans/Slow/EF
Master – star till championklass – Disco/Hiphop

På tävlingen är dansgolvet uppdelat, A golv på vänstersida och B golv på högersida. På de olika golven tävlar olika klasser, alla dansare får en nummerlapp och på nummerlappen står det vilket av golven man tävlar på. Det finns även ett rondschema framme vid sekretariatet.
Tex tävlar en dansare rond 1A, 4A, 7A, 12A
Då 1A står för rond 1 på A golvet.
Beroende på hur många dansare det är med i sin klass kan det bli många ronder. Första ronden är oftast en ”uttagning”, andra ronden man ska dansa är ”Andra chansen”, går man vidare är nästa rond ”uttagning 2” eller ”kvartsfinal” eller ”semifinal” och så har vi ”final”.
Vi tävlar även i olika heat, då det bara är 3 domare på varje golv så delar vi upp dansare i flera heat a ca 12 dansare i varje så alla hinner visa sig för domarna. Heaten står inte med på nummerlappen, innan sin rond är man redo vid golvets ingång och får hjälp av funktionärer med vilket heat man ska dansa i. Det går från det lägsta numret i sin klass och uppåt.

Nummerlappen finns vid lagledarbordet där lagledare kommer vara i starten av dagen inne i hallen, borden är märkta med dansskolornas olika namn så det är lätt att hitta rätt. Nummerlappen ska vikas på mitten och fästas på baksidan av dansaren, tex ryggen. Ni måste alltså ha med säkerhetsnålar att nåla fast den med.

Kläder:
I bronsklass får man inte ha något som glittrar, skimrar, smycken eller överdrivet smink. Det funkar med en enkel dräkt eller bara något matchande färgglatt som är bekvämt att dansa i. Gärna kläder som sitter lite tight mot kroppen för att domarna ska se dansarens linjer vilket kan bli svårt om man har större kläder. Det får INTE vara för korta shorts eller någon form av djup urringning. Alla MÅSTE tävla i skor! Sätt gärna upp håret så de inte kommer i vägen när vi dansar.

Att ha med sig på tävling:
Vattenflaska
Mellanmål/mat
Säkerhetsnålar
Kläder och skor

Det är mycket information inför tävling, det är svårt att komma in i tävlingsbubblan men efter 2-3 tävlingar hänger man med mer och mer även som åskådare.

Att gå in som dansare på tävling är såklart gratis, som åskådare/förälder kostar det ca 150:- och åskådare håller sig mest på läktaren.

Tider etc. för de olika tävlingarna går vi ut med ca. en vecka innan det är dags för tävlingen.

Ni kan följa en tävlings tidsschema, resultat och rondschema på vote4dance.com.